chinareisrubenbelle.reismee.nl

Steden en tempel moe... op weg naar de natuur.

Lijiang, Shuhe old town, K2 international youth hostel

Beste Allemaal,

Op dit moment zitten wij allebei heerlijk in een grote kamer met 2 grote bedden rustig te genieten van een kopje chinese bloesem thee met chinees zoet bijbehoren. Op de achtergrond een grote tv met Chinese opera. Wat is het heerlijk om je tas even helemaal open te gooien zonder rekening te houden met kamergenoten. Verder zitten we hier helemaal veilig, zonder overstromingen, met prachtig weer en een erg mooie omgeving met veel vriendelijke Chinezen.

Afgelopen dagen zijn we in Chengdu geweest en hebben daar erg veel gezien. De eerste dag hebben we niet bijzonder veel gedaan. Af en toe rustig aan en een beetje wennen aan het vochtige klimaat is in Chengdu geen overbodige luxe. De grote trekplijster van Chengdu zijn toch wel de panda’s, de natuur en het nieuw Chinese leven dat daar is ontstaan. In eerste instantie zouden we graag naar een groot natuurreservaat gaan voor panda’s. Helaas was dit volgens de mensen in ons hostel ontoegankelijk vanwege een lokale aardbeving. Of dit nu wel of niet waar is zul je niet zo snel te weten komen maar wij hebben uiteindelijk voor het Chengdu Panda Conservation Centre gekozen. Dit was gelukkig erg leuk en indrukwekkend om de panda’s in een groot gebied te kunnen zien “rondlopen”, eigenlijk meer liggen en hangen met een paar bamboe twijgjes. Het zijn echt wonderlijke dieren. Het worden ook wel levende fossielen genoemd. Dit kun je je opzich goed voorstellen als je ziet hoe lui die beesten eigenlijk zijn. Helaas is het enige gevaar voor de panda’s de mens. Ze maken het zichzelf natuurlijk ook niet makkelijk met hun ingewikkelde dieet, lastige voortplanting en opzichtige kleuren in een groene jungle.

Chengdu is een stad die enorm ontwikkeld is in de afgelopen jaren en nog steeds aan het groeien is. Zo worden ook hier complete woonwijken, een groot metro systeem en enorme infrastructuur projecten gebouwd. Op weg naar Chengdu hebben we alle autodealers kunnen bewonderen van de westerse wereld inclusief veel merken waarvan wij nog nooit eerder hebben gehoord. We hebben in Chengdu twee keer gegeten nabij een boedistische tempel waar het er erg ontspannen aan toe ging. 4 koks, 6 bedienden, enkele mensen achter een bali en wij. We hebben er een keer met twee Nederlandse jongens uit Groningen gegeten die samen voor 2 maanden aan het backpacken waren en een keer met een groep vrienden waarvan 2 jongens uit Londen en een Chinees uit Shanghai.

In Chengdu hebben we ook een dagje rustig aan gedaan. Ruben heeft een beetje rondgelopen in de stad. Lokale bus pakken en ergens uitstappen en dan rustig een beetje verdwalen. Op deze manier kom je erg interessante plekjes tegen. Een lokale student gesproken die “tennis” studeerde en ervoor Engels heeft gestudeerd. Chinese boekenwinkels bezocht met een klein hoekje met engelse literatuur over voornamelijk Obama, US presidents en een select groepje toegestane boeken. Belle heeft deze dag lekker in het hostel gehangen, want zij voelde zich niet zo goed.

Vanuit Chengdu hebben we ook nog een dagexcursie naar The Giant Budda in Le Shan gemaakt samen met de twee Engelsen en de Chinees (toch erg handig iemand die Chinees spreekt). Dit was erg apart maar duur. Van al die entree gelden kunnen ze inmiddels wel een gold plated boedha maken! Erg warm en vochtig ook de Chinezen zweten! We wisten dat de boedha groot zou zijn maar hij was inderdaad echt enorm. De laatste dag hebben we rustig aan gedaan want het was niet uit te houden buiten. Wij hadden het mooie plan lekker in een park aan het water te zitten maar ons lichaam liet het niet lang toe (voor de roeiers, een 2km test is er niets bij J ). Gevoelstemperatuur 40+ graden, vochtigheid >90% en geen wind. Terug naar het hostel een een westerse film gekeken met Engelse ondertiteling op zijn Chinees vertaald (alleen maar gelachen om de vertaling).

Opweg naar Lijiang met het vliegtuig was even leuk erna toch meer dan irritant. We staan inmiddels al op tientallen foto’s, we zijn meester geworden in poseren en het vriendelijk afwimpelen van chinese toeristen die ons als attractie zien. Wij zijn een soort actieve, meer bewegelijke blonde grote panda’s in de ogen van de chinese toerist. Tijdens het boarden werden er al enkele foto’s genomen door een grote georganiseerde groep Chinese toeristen die bijna het hele vliegtuig hadden gecharterd. Wij waren de enige westerlingen aan boord. Op weg naar onze stoel werden we vastgehouden en werden er Chinezen tegen ons aangeplakt voor allerlei foto’s. Op een gegeven moment met een lichtelijke stemverheffing hebben we even goed duidelijk gemaakt dat het genoeg was. Wij hebben vervolgens wel weer gelachen om de Chinezen omdat het voor menigeen de eerste vliegreis was.

Na een lange donkere tocht door de bergen en een verkeerde drop-off in Lijiang uiteindelijk aangekomen in een heerlijk backpackers hostel. Vandaag Lijiang bekeken en heerlijk pizza gegeten! Ja, daar waren we echt even aan toe. Morgen weer lokaal. Het centrum is enorm toeristisch maar het heeft wel wat. Je ziet toch nog wel iets terug van de oude handnijverheid en de oude Naxi cultuur (Chinese etnische minderheid). Verder hebben we nog wat leuke dingetjes gekocht en lekker stevig onderhandeld. Nu komt alles van wat Ruben in zijn laatste vak (international negotiation) heeft geleerd mooi in de praktijk. Van 85 naar 37,5 afdingen is een redelijke score wat natuurlijk nog beter kan!

Dit was het voor nu. Morgen gaan we lekker rondfietsen richting een kleiner dorpje een beetje het boerenland op en een beetje mentaal en fysiek voorbereiden op de Tiger Leaping Gorge die overmorgen begint! Het volgende verhaal (dit is uit de hand gelopen) laat even op zich wachten aangezien we toch echt even moeten bijkomen na de trektocht. We zullen snel weer meer foto’s posten.

Groetjes aan iedereen!

Sabien

Heyyy! Klinkt echt allemaal super leuk en vooral spannend. Echt cool man Panda's in het echt, lijken me inderdaad mooie dieren om te zien. Hopelijk voel je, je alweer wat beter aangezien je volgens mij een heel stuk moet gaan lopen toch? :s.. Hier verder alles zijn gangetje. Druk aan het werk en volgende week op vakantie met moeders naar Gran Canaria ;) yeah.. kijken of ik nog Spaans kan. Haha.. heb ook een mailtje van school gehad dat ik nu in klas 3IBM1 zit.. wat jij ? Ik hoor het misschien nog wel op FB. Nou Ruben en Belle, ik wens jullie nog een hele vette reis en tot de volgende post :D xxxx

Ben van der Aa

Hallo reizigers, mooie verhalen. Ria en ik kunnen aan de hand van jullie verslag onze eigen herinneringen goed terughalen. We zien jullie daar echt rondlopen als blonde reuzepanda's. Als de binnenlandse toeristen te opdringerig worden, begin je gewoon een vrolijk lied aan te heffen, helpt!
Geniet maar van de fietstocht in omgeving, doe de groeten aan dr HO. Misschien heeft hij mijn visitekaartje nog ergens opgehangen.
Ria heeft vandaag weer hard gewerkt in huis Roos, zelf ben ik herstellende van een ooglidontsteking. Zalf helpt, kon ik gelukkig een trekpleister ontlopen.
We wachten in spanning op de foto's, hartelijke groeten en veel plezier, Ben

Theo Peereboom

Dag alletwee,

je kunt natuurlijk ook beginnen met "no pictures" en als ze daar niet naar luisteren beginnen te vragen om een kleine fee. Of heb je dat nog niet gehad bij "international negotiation". Heel veel plezier op jullie Tiger leaping Gorge.
Theo

Ruben

We zijn nog steeds op zoek naar een T-shirt; ''10 Yuan for photo!''

Michiel Peereboom

Dag Belle en Ruben,

heel leuk om jullie ervaringen te lezen. Goed dat jullie hiervoor goed de tijd hebben genomen. Iedere dag moet wel een belevenis zijn, zelfs als je weinig doet. Geniet ervan.

Groetjes, ook van Monique

Esther

Hey Belle en Ruben,

Alles goed daar? Lekker gegeten, Bel? :P Hoorde van een vriendin die net terug is uit China dat zij ook zo gek werd van iedereen die foto's van haar zat te maken... Maar goed: de Chinese Muur en al die andere mooie dingen daar zijn natuurlijk lang niet zo interessant als blonde mensen... :S :P

Ik mail je, Bel!

Veel plezier nog! xxx

ria

Onderschat hoogteziekte niet . veel drinken 3 liter, ORS voor vochtbalans, rust. Bij hoofdpijn 2 paracetamol, als het niet helpt dalen of naar dokter!!
meer info op mail Ruben en Belle.
Foto's waren erg mooi, we hebben gezien dat jullie de groeten aan dr Ho hebben gedaan. Kus Ria

Yvonne

Heejheej!

Ben vannacht terug gekomen uit Zweden, was leuk, maar ik kan sowieso niet op tegen jullie vakantie :o Jeezz eej! Echt, China trok me nooit echt aan, maar het klinkt echt heel leuk, mooi en interessant allemaal!
En aww die panda's! Wat een cutiepies :D:D

Ik heb echt zin om veel te kletsen Belle, maar ik zal je wel een mail sturen ofzo ;)

Nou, heeeel veel plezier nog allebei , geniet ervan hè!
En Belle, ik spreek je wel weer als je thuis bent!

kuskus!